Foredrag og debat

Navn Start Sted Underviser  
Besøg Voel Ismejeri 24‑08‑2019 Voel Ismejeri Jesper Berthelsen
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  
(Lørdag eftermiddag)

Er du også vild med is? Kom med og få et kik bag kulisserne i Voel Ismejeri, smag på isen og hør hvordan den bliver lavet og hvordan det hele startede.

Voel Ismejeri er ejet af Ole, Nicolaj og Jesper, som alle bor i Voel, og er et lille lokalt ismejeri, der laver italiensk is i dansk kvalitet.

Voel Ismejeri er opstået på idéen om, at lave en lækker is, som kunne produceres så vidt muligt ud fra lokalegnens bær, så som jordbær, blåbær og solbær fra Ømosebær og forskellige æblevarianter fra Sorring Bær.

Under besøget uddeles der smagsprøver af flere forskellige varianter, som er inkl. i prisen. Desuden kan der købes is til at tage med hjem til normale priser.

(Tilmelding er nødvendig efter først-til-mølle-princippet).
 
 
Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 19286
Status: Igangsat
Første møde: 24-08-2019 16:00
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Jesper Berthelsen
Priser:
Pens./ efterløns. DKK 50,00
Almen DKK 50,00
Andre kommuner DKK 50,00
FOREDRAGSRÆKKEN 07‑10‑2019 Grauballe Skole 4 forskellige foredragsholdere
Se mere   Luk  
  • Navn: FOREDRAGSRÆKKEN
  • :
  • Start: 07‑10‑2019
  • Sted: Grauballe Skole
  • Underviser: 4 forskellige foredragsholdere
Se mere   Luk  
Mandag aften.

Alle 4 foredrag foregår på Grauballe Skole, Grauballe Gudenåvej 21, 8600 Silkeborg 
kl. 19.30 - ca. 22.00.

Mandag 7. oktober 2019
 -  Caminovandringer
   ved Pia Valbak Schmidt, Sorring

Mandag 11. november 2019
- 17.000 km på cykel fra Beijing til Thorning
   ved Nanna Lihn, Thorning

Mandag 13. januar 2020
- Langs Gudenåen - mennesker og fortællinger
  ved museumsinspektør Keld Dalsgaard Larsen, Silkeborg Museum

Mandag 3. februar 2020
- På safari i Tanzania
 ved Margaret Skovsen, Gjern

Pris er inklusiv kaffe/te og brød

Hele rækken 250 kr.
(Enkelt foredrag 80 kr. 
  - tilmelding > Foredrag og debat > foredragets navn)

Parkering: Få parkeringspladser ved indkørslen på Grauballe Gudenåvej, ellers er der god plads ved Grauballe Hallen på Grønbækvej (over for Shell), hvorfra der er 200 meter sti til skolen. 

Desværre er der ingen pensionistrabat til foredrag.
Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 19280
Status: Igangsat
Første møde: 07-10-2019 19:30
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: 4 forskellige foredragsholdere
Priser:
Almen DKK 250,00
Andre kommuner DKK 250,00
Caminovandringer 07‑10‑2019 Grauballe Skole Pia Valbak Schmidt
Se mere   Luk  
  • Navn: Caminovandringer
  • :
  • Start: 07‑10‑2019
  • Sted: Grauballe Skole
  • Underviser: Pia Valbak Schmidt
Se mere   Luk  
Foredrag - mandag aften.

En fortælling om 9 vandringer, både korte og lange, og indtil nu godt og vel 4400 km til fods på caminostierne i det nordlige Spanien.

Pilgrimsvandringerne begyndte for Pia Valbak Schmidt i 2007. Først med en vandring på Camino Francés, der strækker sig fra St. Jean Pied de Port i Frankrig, over Pyrenæerne til Santiago de Compostela i Spanien. Derefter fire vandringer på Camino Francés der også kaldes Jakobsvejen og Stjernevejen. 2 kortere, - og 2 lange vandringer hele vejen fra St. Jean Pied de Port til Santiago de Compostela, og siden videre til Finisterre og Muxia. Og siden 3 vandringer på Camino del Norte langs kysten, én på Camino Primitivo, og i 2018 en vandring på Camino Aragones.

Pia har desuden 5 gange arbejdet som frivillig hjælper (hospitalera) på pilgrimsherberget Aitzenea i Triacastela, 130 km fra Santiago de Compostela.

Foredraget indledes med facts om Camino Francés, og caminovandring i det hele taget, - og fortsætter med en helt personlig fortælling om egne vandringer på caminostierne, på godt og ondt, oplevelser i møderne med andre pilgrimme, den spanske befolkning, natur og byggekunst, og også strabadserne, de ømme fødder, den iskolde regn og de meget forskellige pilgrims-alberguer og refugier.

Foredraget vil være rigt illustreret med billeder fra vandringerne.

 
Foredraget er nummer 1 af 4.
Prisen inkluderer kaffe og brød.

Pris for hele foredragsrækken 250 kr.
 
Enkelt foredrag:
Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 19283
Status: Igangsat
Første møde: 07-10-2019 19:30
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Pia Valbak Schmidt
Priser:
Pens./ efterløns. DKK 80,00
Almen DKK 80,00
Andre kommuner DKK 80,00
17.000 km på cykel fra Beijing til Thorning 11‑11‑2019 Grauballe Skole Nanna Lihn
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  
Foredrag - mandag aften. 

På cykel 17.000 km hjem fra Beijing i Kina.
For mange lyder det som et urealistisk projekt og en umulig opgave. Det gjorde det også for mig. Jeg er jo bare Nanna. 29 år gammel. Dansker. Og jyde.

Men selv en umulig opgave og et urealistisk projekt kan gøres mulig.
Det ved jeg nu.

I august 2018 købte jeg en cykel i Beijing, Kina, og satte kurs hjemad. Først mod Mongoliet og derefter gennem mere eller mindre ukendte lande som Kazakhstan, Tajikistan, Uzbekistan, Iran og Tyrkiet. Til et geografisk mere velkendt Europa.

Lande med forskellige kulturer, samfund, religiøse overbevisninger, barsk natur, og sproglige barrierer, men vigtigst af alt uendelig gæstfrihed og åbne arme. 
9 måneder med alt fra ørken og 45 graders varme til bjergpas på over 4600 meters højde og -20 graders kulde. Med endeløse lige asfaltveje, motorveje, snedækkede veje, grusveje, sandveje og ingen veje. Indbudt til lokale måltider med gedehoveder, hønsefødder og fermenteret hestemælk.

9 måneder hvor det bliver hverdag at cykle fra morgen til aften. Hvor arbejdsdagen består af timer i sadlen. Hvor det bliver hverdag at leve med uvisheden om, hvor du skal sove næste nat. Hvor du aldrig ved hvad dagen kommer til at byde på. Andet end unikke og ofte uforudsigelige oplevelser. 9 måneder uden nogensinde at være bange og aldrig have lyst til at give op. Men at nyde hvert eneste dag. Hvert eneste sekund.

Rejsen er heldigvis langt fra slut.

Dette foredrag tager os tilbage på vejen fra Kina til Danmark – et indblik i utallige oplevelser og erfaringer fra 9 måneders solorejse i cykelsadlen. 

Foredraget er nummer 2 af 4.
Prisen inkluderer kaffe og brød.

Pris for hele foredragsrækken 250 kr.
 
Enkelt foredrag:
Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 19284
Status: Igangsat
Første møde: 11-11-2019 19:30
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Nanna Lihn
Priser:
Pens./ efterløns. DKK 80,00
Almen DKK 80,00
Andre kommuner DKK 80,00
Langs Gudenåen - mennesker og fortællinger 13‑01‑2020 Grauballe Skole Keld Dalsgaard Larsen
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  
Foredrag - mandag aften.

Museumsinspektør Keld Dalsgaard Larsen vil under foredraget tage os med på en historisk opdagelsesrejse langs Gudenåen. I ord og billeder vil der blive fortalt om mennesker, historier og sagn langs Gudenåen – og ikke mindst om vor egen historie med Danmarks længste vandløb.

Hvorfor er den så dragende? Facts og fantasi vil blive blandet i en skønsom blanding.

 
Foredraget er nummer 3 af 4.
Prisen inkluderer kaffe og brød.

Pris for hele foredragsrækken 250 kr.
 
Enkelt foredrag:
Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 20181
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 13-01-2020 19:30
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Keld Dalsgaard Larsen
Priser:
Pens./ efterløns. DKK 80,00
Almen DKK 80,00
Andre kommuner DKK 80,00
På safari i Tanzania 03‑02‑2020 Grauballe Skole Margaret Skovsen
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  
Foredrag - mandag aften.

Tanzania er – afhængig af årstiden – et af de bedste safaristeder i Afrika. Dels er omtrent en fjerdedel af landets areal beskyttet natur, samtidig med at dyrebestanden er blandt de største i Afrika. F.eks. er der stadig 14-15.000 løver, der lever på savannen. Anslået lever ca. 20% af pattedyrsmængden i Afrika nu i Tanzania. Alene de store flokke af gnuer og zebraer, der er på vandring i Serengeti og op til Maasai Mara i Kenya, tæller omkring 2 mio. dyr, så der er store muligheder for at komme tæt på disse.

Foredraget kommer omkring flere af nationalparkerne som Tarangire, hvor floden tiltrækker bl.a. elefanter, giraffer og flere antilopearter. Med byttedyrene kommer også rovdyrene som løver og leoparder, samt rovfugle som gribbe, der hænger over et muligt bytte eller sidder i venteposition i et af baobabtræerne.

Serengeti – den endeløse græssteppe – og dens fortsættelse mod nord i Maasai Mara, er hjemsted for den store vandring efter føde og vand for gnuer, zebraer og nogle af antiloperne, mens løver, leoparder, geparder og krokodiller bare ligger og venter på, at byttedyrene skal komme forbi, så dagens måltid er sikret. Ret så afslappet ser det ud, når et af disse store kattedyr ligger henslængt højt i et træ for at sunde sig ovenpå et godt måltid.

Er man heldig og har en stor portion tålmodighed, kan det være, man belønnes med synet af en gepard, et af de sværeste dyr at spotte på sletten, da den falder godt i med den omgivende græs- og kratbevoksning.

I Ngorongoro-krateret er der chance for at spotte alle dyrene i ”The Big Five” - de sværeste dyr at nedlægge for en jæger. Det er udover løven og leoparden, elefanten, næsehornet og bøflen. Heraf regnes bøflen som den farligste af dyrene på savannen, ikke bare for trofæjægeren, men også blandt de lokale maasai-krigere. En ung maasai skal nedlægge en løve for at opnå krigerstatus, - vel at mærke med de traditionelle redskaber spyd og sværd - men dette skulle være for intet at regne mod at nedlægge en bøffel.

Gennem Tanzania løber også en del af Great Rift Valley, den store forkastning, der er ved at trække Afrika i to dele og landskabet bærer præg af vulkansk aktivitet. Den eneste aktive vulkan er Ol Doinyo Lengai, Gudernes Bjerg. At se de røde, varme lavastrømme kræver en tur til toppen, men man belønnes så også med en storslået udsigt over området. I samme område ligger en af sodasøerne, der tiltrækker flokke af lyserøde flamingoer.
 
Foredraget er nummer 4 af 4.
Prisen inkluderer kaffe og brød.

Pris for hele foredragsrækken 250 kr.
 
Enkelt foredrag:
Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 20182
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 03-02-2020 19:30
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Margaret Skovsen
Priser:
Pens./ efterløns. DKK 80,00
Almen DKK 80,00
Andre kommuner DKK 80,00
Hold din hjerne frisk 09‑03‑2020 Gjern Kultur- og Idrætscenter Ellen Garde
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Et langt og aktivt liv giver kun mening, hvis vi sørger for at pleje hjernen, give den udfordringer og udnytte vores individuelle potentiale hele livet. Ellen Garde præsenterer os for den nyeste viden om, hvordan du får mest muligt ud af din fantastiske hjerne - uanset alder.

Med moderne teknikker som MR-skanning bliver vi bedre og bedre til at se de spor alder, livsstil og sygdom efterlader. Din hjerne er din helt personlige dagbog. Ved foredraget tages du med på en rejse ind i hjernen, får indblik i hvad synlige aldersforandringer betyder for hjernens funktion og præsenteres for den nyeste viden om hvordan du selv kan styrke din hjernes netværk fra fysiske og mentale tiltag til betydningen af social samvær, kost og søvn. 

Der vil være mulighed for at stille spørgsmål undervejs og deltage aktivt i debatten.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 20191
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 09-03-2020 19:30
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Ellen Garde
Priser:
Pens./ efterløns. DKK 80,00
Almen DKK 80,00
Andre kommuner DKK 80,00