Foredrag og debat

Navn Start Sted Underviser  
Med rygsæk gennem Vietnam 08‑02‑2021 Grauballe Skole Dorthe Haagen Nielsen
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  
Foredrag - mandag aften.

I 2018 og 2020 skiftede familien Haagen Frandsen/Nielsen leverpostejmadder, arbejde, skole og børnehave ud med henholdsvis 4 og 2 måneders rundrejse i Sydøstasien. Familien blev især begejstret for deres første møde med Vietnam i 2018, og vendte derfor tilbage til landet igen i 2020. Udover en returbillet og de tre første overnatninger, var ingenting planlagt på forhånd. Familien rejste til Thailand, Cambodia, Vietnam og Malaysia.

Kom med på en rejse gennem vidunderlige Vietnam med toget fra Saigon i syd til Hanoi i nord, hvor familien har gjort mange stop og fik mange oplevelser undervejs.

Aftenens foredragsholder er Dorthe Haagen Nielsen, som er familiens rejseplanlægger. Hun vil fortælle om familiens oplevelser i Vietnam, om hvordan det er at rejse på egen hånd uden planer og med 5 børn i rygsækken. 
 
Foredraget er nummer 3 af 4.
Prisen inkluderer kaffe og brød.

Pris for hele foredragsrækken 250 kr.
 
Enkelt foredrag:
Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 21182
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 08-02-2021 19:30
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Dorthe Haagen Nielsen
Priser:
Pens./ efterløns. DKK 80,00
Almen DKK 80,00
Andre kommuner DKK 80,00
Et eventyrligt liv i troperne 15‑03‑2021 Grauballe Skole Arne Hendrichsen
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  
Foredrag - mandag aften.

Hvad får to unge mennesker til at søge udfordringer i troperne? At bosætte sig i et ukendt miljø, langt fra den trygge tilværelse hos familien i Danmark? Hvordan klarede de hverdagen? Blev de lykkelige? Hvor lang tid gik der, før de vendte hjem til fædrelandet?

Ja, det kan man høre, når Arne Hendrichsen fortæller om sine bedsteforældre, Johanne og Arne Skjoldagers, eventyr i det fjerne, der startede i 1920 – for 100 år siden.

Dansk Ostindisk Plantage Selskab ejede i starten af 1900-tallet plantager i Hollandsk Ostindien. Til at lede disse plantager i troperne ansatte man unge skandinaviske mænd.

Drevet af udlængsel og pionerånd forestillede de to unge sig fremtiden og lagde planer hjemme i København, men da Arne begyndte at tvivle på egne evner, tog hans forlovede affære. Uden hans vidende – og i hans navn – søgte hun job på en af gummiplantagerne, uden egentlig at vide hvad det ville medføre. Han fik stillingen på plantagen Telok Pandjie, der lå lige under ækvator.

I løbet af et kvart århundrede var de i Danmark tre gange. To gange med skib, og én gang var de tvunget til at rejse med Den Transsibiriske Jernbane.

Familien boede ikke længere på Sumatra under japanernes besættelse. De japanske soldater havde ry for at være brutale og hensynsløse, så mange af europæerne samledes på øen Java, i Bandung, der ansås for at være uindtagelig. Det viste sig ikke at holde stik, men der var ingen alternativer. Man måtte ganske enkelt afvente krigens afslutning, før der blev mulighed for at vende hjem til Danmark.

NB! Foredraget er flyttet til d 15/3 2021
(var oprindeligt planlagt til d. 11/1)
 
 
Foredraget er nummer 4 af 4.
Prisen inkluderer kaffe og brød.

Pris for hele foredragsrækken 250 kr.
 
Enkelt foredrag:
Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 21181
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 15-03-2021 19:30
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Arne Hendrichsen
Priser:
Pens./ efterløns. DKK 80,00
Almen DKK 80,00
Andre kommuner DKK 80,00
Så syng da, Danmark, lad hjertet tale! 14‑04‑2021 Gjern Kultur- og Idrætscenter Jeannet Ulrikkeholm
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

 

Ved dette foredrags- og debatarrangement ser vi på den danske sangskat.

I løbet af aftenen vil vi synge fællessange fra højskolesangbogen, og Jeannet Ulrikkeholm vil fortælle om sangene undervejs. Jeannet akkompagnerer på guitar, cello og guitarlut, og hun synger også solo. Der er både historiske sange, kærlighedssange, fædrelandssange, årstidssange og enkelte udenlandske sange.

Vi har som danskere en rig sangtradition. Den danske folkesangs historie har dybe rødder, og de fleste danskere kender hundredvis af sange fra alle tider – helt tilbage til middelalderen og til nu. Når udlændinge overværer os synge sammen, forbløffes de over vores glæde og sammenhold. Vi synger fra hjertet - med eller uden musikledsagelse og udtrykker i tone og ord, hvad der ligger os på sinde: vores historie, vores krige, vores sorger og glæder, vores bekymringer og betænkeligheder. Vores ønsker for fremtiden.

Når vi synger de historiske sange, får vi også åbnet et vindue ind til vores forfædres verden. Hvem var de? Hvad frygtede de? Hvad håbede de? Hvordan var deres hverdag og deres højtider?

Mød op til et muntert og lærerigt arrangement. Vi skal debattere, hvad sangskatten betyder for os, og om det er vigtigt at holde den i live.
 

Jeannet er cand.mag. og tidligere universitetslærer. Hun har skrevet bøger og udgivet 2 cd'er med gamle danske sange.

NB! Bemærk at dette arrangement har fået ny dato og nu ligger d. 14/4 2021.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: 21191
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 14-04-2021 19:30
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Jeannet Ulrikkeholm
Priser:
Pens./ efterløns. DKK 80,00
Almen DKK 80,00
Andre kommuner DKK 80,00
dof